Aciditatea uleiurilor comestibile

Înapoi
Cod: D41T004UL

Aciditatea uleiurilor comestibile (conform standardului NF.EN.ISO 660- 1999) 


but Introducere

Pentru clasificarea diferitelor tipuri de uleiuri gradul de aciditate este un parametru foarte important al industriei uleiurilor comestibile. Aciditatea are, de asemenea, o influenta si asupra gustului. Deoarece titrarea se realizeaza intr-un mediu neapos este recomandabil sa se utilizeze o titrare cu punct de inflexiune.

but Principiu

Proba este dizolvata in metil-izobutil cetona (4 metil- 2pentanona) si titrata cu o solutie de KOH (in general 0.1M) in izopropanol. 
Rezultatul este exprimat in mg/g de KOH pentru numarul acidului si in % de acid oleic (sau lauric sau palmitic) (a se vedea rezultatele).


but Electrozi si reactivi

Deoarece titrarea are loc intr-un mediu neapos este recomandabil sa se lucreze cu electrozi separati si cu un sistem cu trei electrozi (a se vedea observatiile privind intretinerea si depozitatrea electrozilor). 
Electrod de lucru- electrod de sticla pHG311 (cod de catalog E11M004) cu cablu CL114 (cod de catalog A94L114). 
Electrod de referinta- electrod REF361 (cod de catalog E21M003) umplut cu solutie 1M LiCl in alcool izopropilic. 
Celula de baza- electrod metalic M241Pt (cod de catalog E31M001) 
Titrant- solutie 0.1M KOH in alcool izopropilic 
Se adauga 6g de KOH in aproximativ 1000mL de alcool izopropilic. Se fierbe usor timp de 10 minute. Se lasa solutia sa se odihneasca timp de 2 zile, se filtreaza, se pastreaza solutia intr-o sticla de reactivi si se standardizeaza cu o solutie ftalat acid de potasiu. 
Acest titrant este disponibil si in comert. 
Alcool etilic folosit ca solutie de curatare pentru electrodul de sticla. 
Solvent de titrare: metil- izobutil cetona (4 metil- 2 pentanona) 
Solutie de umplere a electrodului de referinta: Dizolvati 4.2g de LiCl in 100mL alcool etilic 
Solutii tampon: pH 4.00 (cod de catalog S11M012) si pH 10.00 (cod de catalog S11M014) 
Atentie: Reactivii folositi in aceasta aplicatie sunt inflamabili. Pot provoca arsuri in cazul in care sunt se inghit, se inhaleaza sau vin in contact cu pielea sau cu ochii. Cand se folosesc acesti rectivi se respecta normele de siguranta in laborator.

but Setarile determinarii punctului de inflexiune (IP)

Modul continuu de alimentare 
Celula de baza: M241Pt 
Masuratori: mV 
Blank: YES 
Ordonata minima: -185mV (a se vedea observatiile) 
Ordonata maxima: 100mV 
Viteza de amestecare: 550rpm 
Intarzierea la amestecare: 30s 
Volumul biuretei: 10mL 
Volumul maxim: 10mL 
Punctul de oprire: -300mV 
Parametrul de netezire: 7 
Numarul punctelor de inflexiune: 1 
Viteza minima: 0.2mL/min 
Viteza maxima: 1mL/min 
Punctul de inflexiune 1 
Ordonata minima: -220mV 
Ordonata maxima: -50mV 
Unitatea de proba: g 
Cantitatea de proba: a se vedea domeniul de lucru 
Rezultate 
Numar de rezultate: 2 
Rezultat 1 
Unitatea rezultatului: mg/g 
Masa moleculara: 56.11 
Reactie: 1 proba + 1 titrant 
Calculat cu IP: 1 
Rezultat 2 
Unitatea rezultatului: % 
Masa moleculara: 282 (vezi rezultatele) 
Reactie: 1 proba + 1 titrant 
Calculat cu IP: 1


but  Procedura
Se recomanda lucrul sub nisa 
Se prepara electrodul de referinta, REF361, atunci cand se realizeaza aplicatia pentru prima data. 
Electrodul de referinta este livrat cu solutie apoasa de KCl, se varsa aceasta solutie, se clateste electrodul cu alcool izopropilic si se umple cu solutie de LiCl in alcool izopropilic. 
Se cantaresc si se dizolva cantitatea necesara de proba in 50 mL solvent de titrare. 
Se introduc electrozii si varful biuretei in solutie. 
Se ruleaza titrarea.

but Intretinerea si depozitarea electrodului

  1. Dupa terminarea titrarii se clatesc electrozii cu solvent de titrare, apoi cu alcool etilic si apa distilata si se introduc intr-o solutie tampon cu pH 4.00, pentru 30/60 secunde. Inaintea inceperii altor titrarii se clatesc electrozii cu alcool etilic.
  2. Dupa un ciclu de 5/10 titrari se schimb electrodul de sticla. Se curata electrodul cu solvent de titrare, alcool etilic si apa distilata si apoi se lasa intr-o solutie tampon pH 4.00, timp de o zi.
  3. Inainte de inceperea unui nou ciclu de titrari se verifica sistemul de electrozi. Se masoara potentialul atins de electrozi atunci cand sunt imersati, intai intr-o solutie cu pH 4.00 si apoi intr-o solutie cu pH 10.00. Diferenta de poatential trebuie sa fie cel putin de 165mV.
  4. O data pe saptamana se curata electrodul de sticla cu Radiometer Analytical GK ANNEX Electrode Maintenance Kit (cod de catalog S91M001).

but  Rezultate
Cum s-a aratat anterior rezultatele pot fi exprimate in doua moduri diferite:
 
exprimate ca numar de acizi in mg/g KOH 
R(mg/g) = Vtitr* Ctitr* 56.11/Mproba 
Vtitr= volumul total de titrant utilizat, in mL 
Ctitr= concentratia de titrant, in mol/L 
Mproba= masa probei, in g 
56.11= masa moleculara a KOH 
exprimate ca aciditate, ca un % de acizi 
R(%) = Vtitr* Ctitr*M* 100/1000* Mproba 
Vtitr= volumul total de titrant utilizat, in mL 
Ctitr= concentratia de titrant, in mol/L 
Mproba= masa probei, in g 
M= masa moleculara a acidului organic folosit la exprimarea rezultatului. 
Trei acizi organici sunt folositi la exprimarea rezultatului, in functie de tipul de ulei.


Mai multe informații

ANDREESCU LABOR & SOFT SRL
RO 10931138, J40/8346/1998
Str. Leonida I. 13, București 020555, sector 2
Tel: +0741 038 830, andreescu@labor-soft.ro

Copyright © 2017 Andreescu Labor & Soft SRL. Toate drepturile rezervate. Design web și programare - Vectorpixel