Dioxidul de carbon in vinuri

Înapoi
Cod:

 Dioxidul de carbon in vinuri


 



but Introducere 
Dioxidul de carbon (CO2) este, in general, prezent in vinuri. Acest lucru se datoreaza fermentatiei si folosirii CO2 in timpul operatiilor de transfer din procesul de fabricatie al vinului. 
Procesul consta in puternica alcalinizare a probei prin adaugare de hidroxid de sodiu concentrat, cand CO2 se transforma in CO32- care se titreaza cu o solutie 0.1M de acid clorhidric. 
Principiu 
Deoarece proba de vin este puternic alcalinizata (pH 10-12), continand numai ioni CO32-, titrarea are loc in doua etape: 
CO32-+ H+ HCO3- 
(punct final la pH 8.6) 
HCO3-+ H+ CO2+ H2O 
(punct final la pH 4.0) 
Astfel, titrarea cu punct final este realizata prin doua titrari succesive cu punct final (pH 8.6 si pH 4.0), iar volumul de titrant necesar atingerii acestor puncte finale este folosit pentru a cuantifica nivelul de concentratie al CO2 (g/L) in vin. Masa moleculara a CO2 este 44.0 g/mol. 
Este necesara si o titrare blank folosind o proba de vin degazata 
but  Electrozi si reactivi 
Electrod combinat de pH- pHC2401-8 (cod ce catalog E16M400) 
Solutie 0.1 mol/L HCl in apa distilata (a se vedea aplicatia TTEP01-01MIN) 
Acesta solutie este disponibila si in comert. 
Solutie NaOH 50% , masa/volum, in apa distilata 
Dizolvarea a 50g de NaOH in 100mL apadistilata proaspata este puternic exoterma. Solutie este foarte caustica pentru piele si ochi. Respectati regullile de protectie in laborator. 
Apa distilata 
Pentru a obtine rezultate blank reproductibile utilizati apa distilata prospat fiarta si racita la temperatura camerei. 
Seria de standarde de pH IUPAC- pH 4.005 (cod de catalog S11M002) si pH 10.012 (cod de catalog S11M007) 

but  Setarile punctului final al titrarii 
Volumul biuretei: 25mL 
Viteza de amestecare: 500rpm 
Modul de lucru: pH 
Blank: YES (a se vedea obs.) 
Predoza: 0 mL (a se vedea obs.) 
Intarzierea la amestecare: 10s 
Volumul maxim: 40mL 
Viteza minima: 0.2mL/min 
Viteza maxima: 10mL/min 
Directia: descrestere de pH 
Numar de puncte finale: 2 
Punct final 1: pH 8.6 
Banda de proportionalitate: pH 2.0 
Intarzierea punctului final: 5 secunde 
Punct final 2: pH 4.0 
Banda de proportionalitate: pH 2.0 
Intarzierea punctului final: 5 secunde 
Unitatea de proba: mL 
Dilutie: YES 
Cantitatea de proba: 100 
Cantitatea dupa dilutia finala: 102 (vezi obs.) 
Alicota: 10mL 
Rezultate 
Numar de rezultate: 1 
Rezultat prin: diferenta 
Calculat cu EP(end point): 2 
Unitatea rezultatului: g/L 
Masa moleculara: 44.0g/mol 
Reactie: 1 proba + 1 titrant 
but  Procedura 
Se calibreaza electrodul combinat de pH 
Se raceste proba de vin la 5°C 
Prepararea blankului 
Se degazeaza proba de vin. 
Se varsa proba intr-un balon Buchner si se conecteaza sistemul la vid pentru 3 minute. 
Degazarea este, deasemenea, posibila si prin incalzirea probei de vin si fierbere pentru cateva secunde. Apoi se lasa proba sa ajunga la temperatura camerei. Se pipeteaza 100mL proba degazata; se adauga 2mL, sau mai mult, solutie NaOH 50% ,cat mai precis posibil. Se asigura ca pH-ul sa fie intre 10-12. Se pipeteaza 10mL din acesta solutie. Se adauga volumul necesar de apa distilata; se introduc electrodul si varful biuretei in solutie. 
Se ruleaza titrarea. 
Se poate rula mai mult de un singur test blank; in acest caz Titratorul ia in considerare valoarea medie. 
Prepararea probei 
Avand grija sa nu se piarda CO2, se varsa 100mL vin, la temperatura de 5°C, intr-un balon conic si apoi se adauga acelasi volum de NaOH 50% ca la proba blank, se astupa balonul si se amesteca puternic. 
Pentru a evita pierderile de CO2 se asigura ca, la manuirea balonului, proba este la temperatura scazuta (aproape de 0°C). Se folosesc o baie de gheata sau un racitor electric. 
Se asigura ca pH-ul solutiei sa fie intre 10 si 12. 
Se pipeteaza 10mL din aceasta solutie. 
Se adauga volumul necesar de apa distilata, se introduc electrodul si varful biuretei in solutie. 

but  Rezultate 
Exprimate in g/L CO2 (masa moleculara a CO2= 44g/mol) 
RCO2= (Vtitr- Vblk)* Ctitr* 44/Vproba 
Vtitr= volumul de titrant consumat de la pH 8.6 la pH 4.00 pentru proba 
Vblk= volumul de titrant consumat de la pH 8.6 la pH 4.00, pentru blank 
Ctitr= concentratia de titrant in mol/L (in general 0.1) 
Vsmp= volumul de proba (in general 10mL) 
Setarile pentru punctul final mentionate anterior iau in calcul:

  • calcularea blankului
  • factorul de dilutie datorat adaugarii celor 2mL de solutie NaOH 50%

Rezultate obtinute pe probe de vin rosu 
Masuratori fara CO2 
Verificarea metodei prin adaugarea de Na2CO3 direct in paharul cu proba, inainte de titrare.


Mai multe informații

ANDREESCU LABOR & SOFT SRL
RO 10931138, J40/8346/1998
Str. Leonida I. 13, București 020555, sector 2
Tel: +0741 038 830, andreescu@labor-soft.ro

Copyright © 2017 Andreescu Labor & Soft SRL. Toate drepturile rezervate. Design web și programare - Vectorpixel